Kako deluje električno talno ogrevanje?

Kaj je talno ogrevanje in kako pravzaprav deluje? Kako varno je? Imamo večino odgovorov na vprašanja o modernih in energijsko učinkovitih sistemih talnega ogrevanja. Z veseljem delimo znanje z vami, ki vas naše rešitve zanimajo. Ko se boste odločali za najbolj ustrezen ogrevalni sistemi za vaš dom, imejte v mislih tudi nas.

Kako deluje

Toplota se v naših sistemih talnega ogrevanja ustvarja s pomočjo električne energije v grelnih kablih, ki so položeni v vijugah po celotnih tleh. Tanka plast polnila je razporejena preko grelnih kablov, kar zagotavlja enakomerno podlago, na katero se položi talna obloga. V tlaku pod grelnim kablom so položene izolacijske plošče, kar zagotavlja energijsko učinkovitost. Temperaturo prostora lahko uravnavamo preko termostata na steni.

Električni sistem talnega ogrevanja je popoln ogrevalni sistem. V prostorih, kjer je položeno talno ogrevanje, dodatni viri toplote niso potrebni. Električno talno ogrevanje je še posebej primerno za obnove in razširitve. V primerjavi z mnogimi drugimi ogrevalnimi sistemi je enostavna, hitra, cenovno ugodna in racionalna rešitev.

Električno ali toplovodno talno ogrevanje?

Ebeco sistemi talnega ogrevanja so električni, obstajajo pa tudi sistemi na toplo vodo. Pogosto se srečamo z vprašanjem, kateri sistem izbrati: takšnega z električnimi kabli ali vodnimi cevmi? To je seveda odvisno od pogojev v vašem domu in od vaših zahtev. Ko se boste odločali, kateri sistem vam najbolj ustreza, razmislite o sledečem.

PRIJETNA TLA V VSEH LETNIH ČASIH
Električno talno ogrevanje je popolna izbira, ko želite prilagodljiv ogrevalni sistem. Ostali ogrevalni sistemi so poleti pogosto ustavljeni. Prednost našega sistema je, da lahko regulirate gretje posameznega prostora tudi izven ogrevalne sezone oz. po vaši želji. To pomeni, da so tla v kopalnici, kleti in drugih prostorih lahko topla tudi poleti.

Z električnim talnim ogrevanjem lahko sami izberete, katera tla želite topla in suha čez celo leto. Obstaja tudi možnost polaganja električnega talnega ogrevanja nad toplovodni sistem v prostorih, kot so kopalnice in hodniki. Tako lahko preprosto preklopite na električno ogrevanje tudi v poletnih mesecih.

ZANESLJIVOST
Ebeco kabli imajo teflonsko izolacijo, zaradi česar so izjemno vzdržljivi. V malo verjetnem primeru napake na grelnem kablu, uporabljamo zelo dobro oprema za sledenje napaki. Izsledi se jo nad talno oblogo, tako da so za popravilo potrebni minimalni posegi, npr. zamenjava posameznih ploščic.

Edina neprijetnost, ki se zgodi v primeru odpovedi sistema, je prenehanje ogrevanja. Nevarnosti puščanja vode ali druge škode na objektu ni. Pomembno nam je, da se z Ebeco ogrevalnimi sistemi počutite varno. Zagotavljamo 12 let garancije, z možnostjo podaljšanja na 25 let.

VIŠINA VGRADNJE
Če tlom ne želite dodati preveč višine, je električno talno ogrevanje dobra alternativa. V primerjavi s toplovodnim sistemom je višina vgradnje zelo nizka, kar je pogosto velika prednost pri prenovah. Naši kabli merijo le 4 mm v višino, folija pa 3,5 do 6,5 mm z izolacijo.

STROŠEK INVESTICIJE
Strošek investicije je za električno talno ogrevanje relativno nizek v primerjavi s toplovodnim sistemom. Obstaja več različnih toplovodnih sistemov, operativni stroški se med njimi zelo razlikujejo. Nekateri sistemi imajo nizke operativne stroške, vendar je povračilo investicije dolgotrajno. To se še posebej nanaša na majhne prostore, kot so kopalnice in hodniki.

Končni znesek namestitve električnega talnega ogrevanja je seveda odvisen od velikosti prostora, kakšno moč želite in kakšne so vaše zahteve glede montaže. Na to vprašanje vam odgovor lahko ponudi najbližji Ebeco posrednik.

Operativni stroški talnega ogrevanja

Električno talno ogrevanje je učinkovit vir ogrevanja. Izkoristek je visok in emisije ogljikovega dioksida so nizke. Električno talno ogrevanje je nameščeno blizu površine, zaradi česar je to hitro delujoč sistem, saj se zrak v prostoru segreje v kratkem času. S hitrim sistemom in dobrim nadzorom lahko bolje izkoristimo toploto iz zunanjih virov, kot so pečice in sončna svetloba.

Hiter sistem je energijsko učinkovit sistem. Naši produkti z oznako “Energy Saver” zagotavljajo optimalen hiter sistem, ki se vključi samo takrat ko je to zares potrebno. V kombinaciji s preudarno električno ureditvijo dobite čist vir toplote z minimalnim vplivom na okolje.