Nasveti glede polaganja talnega ogrevanja za različne prostore in talne obloge

Talno ogrevanje lahko segreje vse od majhne kopalnice do cele hiše in mi vam lahko ponudimo možnosti, ki bodo vedno poskrbele za udobna tla. Pred polaganjem električnega talnega gretja pa je pri izbiri potrebno vzeti v obzir različne dejavnike, kot so pogoji, podlaga in talne obloge.

Potrebna izhodna moč se razlikuje od prostora do prostora. Na splošno gledano keramične ploščice ali kamnita tla zahtevajo večjo izhodno moč talnega ogrevanja kot lesene ali laminatne talne obloge. Drugo vodilo je, da majhne površine potrebujejo večjo izhodno moč na m² kot velike površine. Izolacija sobe ter število zunanjih sten je prav tako pomembno. Izhodna moč se lahko poveča ali zmanjša, odvisno od razdalje med položenimi grelnimi kabli. Če niste prepričani kakšno izhodno moč potrebujete, je bolje izbrati večjo, saj jo še vedno lahko zmanjšate s pomočjo termostata. O količini porabljene elektrike odloča nadzor preko termostata in ne nameščena izhodna moč.

Vrsta talne obloge/prostora Priporočena izhodna moč
Ploščice/kamen 110-120 W/m²
Les, laminat, pvc 65-75 W/m²
Na prostem/gospodarska poslopja 130-160 W/m²

Tla s keramičnimi ploščicami / klinkerjem

Tla s ploščicami ali kamnito oblogo so pogosta na hodnikih, v kuhinjah in kopalnicah. Zaradi dobrih lastnosti toplotne prevodnosti se nam takšna tla brez talnega ogrevanja zdijo mrzla. Vendar so prav te lastnosti razlog, da se toplota iz talnega ogrevanja hitro prenese na celotna tla. Boljša kot je izolacija pod tlemi, boljša (in bolj energijsko učinkovita) je tudi razporeditev toplote. Zato priporočamo, da v vsakem primeru namestite sistem, ki vključuje naše izolacijske plošče za talno gretje, tudi če je vaš dom že dobro izoliran. Najboljša izbira za tla s ploščicami: Cable Kit 400 + Cable Board.

Kopalnice

Zapomnite si, da vlažni prostori v vsakem primeru potrebujejo dobro tesnilno plast pod talno oblogo, ne glede na to, ali imate talno ogrevanje ali ne. Talno ogrevanje v kopalnici se vedno položi pod tesnilno plast, tako da se nahaja v suhem delu tal. Pri delu z vlažnimi prostori in tesnilnimi plastmi je potrebno slediti jasnim industrijskim pravilom.

Kleti

Tukaj je še posebej pomembna pravilna izolacija, ko se namešča talno ogrevanje. Naše sodobne izolacijske plošče so učinkovite, tanke in prožne. Zagotavljajo usmeritev toplote navzgor ter preprečujejo prehod mraza od spodaj. Prav tako preprečujejo tako imenovani obratni pretok vlage. Polaganje talnega ogrevanja direktno na betonska tla v neizolirani kleti ni dobra ideja. Toplota se izgubi navzdol v beton, zato se poraba energije poveča. Najboljša izbira za tla v kleteh: Cable Kit 400 + Cable Board

Zunanje površine

Talno ogrevanje je odličen način, kako podaljšati sezono na terasi. Nudi dobro toplotno razporeditev in v primerjavi z infrardečimi grelniki je toplota bolj enakomerna, ne glede na to, kje sedite. Grelni kabel se lahko vdela v nova tla ali se položi v peščeno nasutje na že obstoječa tla. Zavedati se je treba, da ogrevanje zunanjih površin postavlja večje zahteve za sistem talnega ogrevanja kot ogrevanje notranjosti. Predvsem je za zadostno toploto potrebna večja izhodna moč, to je približno 130-160 W/m². Najboljša izbira za zunanje površine: Multiflex 20

Lesene talne obloge

Ogrevanje pod leseno talno oblogo prav tako deluje izjemno dobro, na primer v bivalnem prostoru ali spalnici. Naš set za talno ogrevanje Foil Kit je posebej oblikovan za lesene talne obloge, enako dobro pa deluje tudi pod linolejem v suhih prostorih. Tlom doda zelo malo višine, izhodna moč pa je ustrezna za občutljivejše lesene materiale. Priporočena izhodna moč pod lesenimi talnimi oblogami: 65 W/m².

Naši termostati imajo vgrajeno zaščito proti pregrevanju. Izogibajte se polaganju debelih preprog, vzmetnic in podobnega na tla za daljša časovna obdobja, ker vse to blokira toploto in tvegate izsušitev tal. Na spremembe v temperaturi in vlagi sta zelo občutljiva bukev in javor. Druge vrste lesa so zato morda boljša izbira. Najboljša izbira za lesene talne obloge: Foil Kit

Cable Kit 500

Set za talno ogrevanje vsebuje grelni kabel na kolutu in dodatke. Dobra izbira za tla s keramičnimi ploščicami ali naravnim kamnom. Termostat z velikim zaslonom in štirimi energijsko varčnimi programi.

Foil Kit

Talno ogrevanje s tanko folijo, v setu z dodatki. Za lesena in laminatna tla ter pvc talne obloge v suhih prostorih.

Multiflex 20

Močen grelni kabel, ki je zelo primeren za vgradnjo v beton. Dobra izbira za zunanje prostore.