Pogosto zastavljena vprašanja

Pripravili smo nekaj odgovorov na pogosto zastavljena vprašanja o naših izdelkih. Veliko informacij lahko najdete v naših priročnikih; tam se nahajajo tudi odgovori na vprašanja glede montaže talnega ogrevanja. Če ne najdete odgovora na vaše vprašanje, pa vas vabimo, da nas kontaktirate.

O talnem ogrevanju

KAKO DELUJE ELEKTRIČNO TALNO GRETJE?

KAKŠNI SO STROŠKI ELEKTRIČNEGA TALNEGA OGREVANJA?

KATERO TALNO OGREVANJE NAJ IZBEREM?

KAKŠNA JE PORABA POLNILNE MASE?
Dobro vodilo je 1.7 kg na m² za milimeter debelo plast. Na primer pri setu Cable Kit je treba računati na 5 mm debelo plast polnila. To pomeni porabo približno 8.5 kg/m².

ALI JE POTREBNA UPORABA POSEBNEGA POLNILA ALI LEPILA ZA VGRADNJO TALNEGA OGREVANJA?
Ne, uporaba posebnega polnila ni potrebna. Priporočamo pa uporabo polnila, ojačanega z vlakni za stabilnost.

KOLIKO GRELNEGA KABLA JE POTREBNO PRI NAMESTITVI V LESENE KONSTRUKCIJE?
Cable Kit se lahko polaga v lesene konstrukcije. Za izračun potrebne dolžine kabla: (površina prostora/0.6) x število dolžin na odsek. Izberite najbližjo krajšo dolžino kabla. V večini primerov je vsak odsek 60 cm. Pri 4 dolžinah /60 cm odsek bo izhodna moč približno 75W/m². Pri 3 dolžinah/60 cm odsek bo izhodna moč približno 55W/m². Največja dovoljena izhodna moč je 80W/m². Več o namestitvi si lahko preberete v navodilih za Cable Kit.

NAJ BO GRELNI KABEL NAMEŠČEN POD ALI NAD MREŽO?
Kabel naj bo vedno nameščen nad kakršnokoli mrežo.

KAKŠNA NAJ BO RAZDALJA MED GRELNIM KABLOM IN STENO (CABLE KIT)?
Razdalja med steno in kablom mora biti vsaj 3 cm.

ALI OBSTAJA NEVARNOST DVIGA VLAGE PRI TALNEM OGREVANJU?
Nevarnost dviga vlage obstaja, kadar je betonska plošča slabo izolirana. Polaganje talnega ogrevanja neposredno na betonska tla v neizolirani kleti ni priporočljivo, tudi če je betonska plošča debela. Starejše plošče so bile pogosto vlite na neravne podlage in so zato lahko na mestih zelo tanke. Toplota se izgublja navzdol v beton in to poveča porabo energije. Ko segrevate betonsko ploščo namesto prostora, pride do pojava toplotne blazine v tleh pod betonom. Če se zatem talno ogrevanje izklopi, se bo betonska plošča ohlajala hitreje kot tla pod njo. Zaradi tega se lahko vlaga iz tal prenese navzgor. Takšnemu pojavu rečemo povratni pretok vlage. Problemu se enostavno izognete tako, da položite izolacijo na obstoječa tla, preden namestite talno ogrevanje. Še posebej dobra izbira za kleti: Cable Board v kompletu s Cable Kit 400.

KOLIKO EBECO GRELNE FOLIJE SE LAHKO PRIKLOPI NA EN TERMOSTAT?
EB-Therm termostat (ne glede na model) lahko obvlada 30-35 m² folije. Za večje površine se termostat priklopi preko kontaktorja.

ALI LAHKO POLOŽIM TALNO OGREVANJE POD TEKSTILNO TALNO OBLOGO?
Da, tekstilno talno oblogo lahko položite na tla tudi, če imate nameščeno talno ogrevanje. Ni nevarnosti pregrevanja, ker talno tipalo poskrbi za to, da temperatura ne naraste preveč. Po drugi strani pa ni ravno energijsko pametna izbira. Tekstilna talna obloga preprečuje dvig toplote navzgor, zato lahko pride do velikih toplotnih izgub v tla.

NA KAJ JE TREBA BITI POZOREN PRI TALNEM OGREVANJU VLAŽNIH PROSTOROV (NPR. KOPALNIC)?
Za tla v vlažnih prostorih je potreben tesnilni sloj, kar pa za takšne prostore velja tudi, če ne vgradite talnega ogrevanja. Tesnilna plast mora biti vedno nad sistemom talnega ogrevanja.

ZAKAJ V MOJI KLETNI KOPALNICI NI TOPLO, ČEPRAV IMAM TALNO OGREVANJE IN DOBRO IZOLIRANA TLA?
Razlog za to so verjetno slabo izolirane stene in hladna okolica. To še posebej velja, kadar namestite talno ogrevanje v kopalnico ali drug manjši prostor, ostale kletne prostore pa pustite neogrevane. Če so stene slabo izolirane, bo toplota uhajala v preostanek kleti. Zato je mogoče težko dvigniti temperaturo v majhnem ogrevanem prostoru. Opisano velja za vse vrste ogrevanja v kleteh, ne samo za talno ogrevanje. Gre se za preprost zakon fizike o razporeditvi temperature, ki povzroči, da se toplota premika v smeri mraza. Temu se lahko izognete z izolacijo sten ali z ogrevanjem preostalih prostorov.

SE LAHKO ADESILEX UPORABI NA IVERNIH PLOŠČAH?
Proizvajalec za Adesilex P4 opozarja “Nikoli ne uporabite na lesu ali lesnih kompozitih.” Kljub temu pa plošče Cable Board delujejo kot amortizacijska plast. Če bi klinker in P4 položili direktno na iverno ploščo, P4 ni dovolj elastičen in bi zaradi premikov iverne plošče verjetno razpokal na spojih. Če pa se vmes položi tudi izolacijske plošče Cable Board, bodo te verjetno prestregle dovolj gibanja, da ne bo prišlo do poškodb na samih tleh.

O termostatih za električno talno gretje

ZAKAJ LED LUČKA NA TERMOSTATU UTRIPA (ZELENA/ RDEČA)?
Za EB-Therm 350/355 velja sledeče: Ko pride do napake, EB-Therm izključi ogrevanje. LED lučka utripa izmenično rdeče in zeleno. LCD zaslon prikazuje utripajočo kodo napake, in sicer:
Napaka 1: Kratek stik sobno tipalo.
Napaka 2: Prekinitev sobno tipalo.
Napaka 3: Kratek stik talno tipalo.
Napaka 4: Prekinitev talno tipalo.

KJE NAJ BO NAMEŠČEN KABEL TIPALA?
Kabel tipala naj bo v tleh pod termostatom. Namesti naj se točno na sredini med dvema grelnima kabloma.

ODPRTINA ZA TERMOSTAT V STENI JE PREVELIKA. KAJ LAHKO NAREDIM?
Če obstoječi okvir termostata ne prekrije odprtine, lahko namestite vložno ploščo (šifra artikla E 85 816 97). Ustrezno za Eljo Trend sistem okvirjev.

ZAKAJ GUMBI NA TERMOSTATU NE DELUJEJO?
Tipkovnica je verjetno zaklenjena. V tem primeru je na zaslonu prikazan majhen ključek. Za odklepanje EB-Therm 350/355/205: pritisnite obe puščici in držite, dokler simbol ključa ne izgine. EB-Therm 300: pritisnite in držite katerikoli gumb za štiri sekunde. Za zaklepanje pritisnite osrednji gumb in izberite “LOCK”. Izbiro potrdite z osrednjim gumbom.

O taljenju snega na strehah

KAKO SE LAHKO IZOGNEM TEŽAVAM S SNEGOM IN LEDOM OKOLI STREŠNIH OKEN?

Strešna okna so pozimi pogosto prekrita s snegom. Sneg se prične topiti zaradi toplote, ki uhaja skozi okno iz notranjosti. Stopljen sneg nato zdrsne z okna na hladnejšo strešno površino. Ker sneg na strehi pod oknom preprečuje odtekanje, se stopljeni sneg tam ustavi in zaledeni. Pod tem ledom se zadržuje voda, ki lahko začne zamakati v hišo.

Poskrbite, da ima odtaljena voda vedno prosto pot za odtekanje z oken tako, da odstranite sneg in led iz okolice oken. To najlažje storite z namestitvijo grelnega kabla okoli spodnjega roba okna.

Takfönster utan snö och istakfönster med värmekablar

Posebne rešitve

KAKO JE MOŽNO PREPREČITI ZMRZOVANJE TAL POD HLADILNICAMI IN DRSALIŠČI, TOREJ POD POVRŠINAMI, KI SO KONSTANTNO HLAJENE NA TEMPERATURE POD LEDIŠČEM?

V tla pod takšno površino lahko namestite Ebeco grelni kabel. V primeru izolacije debeline 20 cm in pri temperaturi -30°C je teoretična potrebna izhodna moč približno 7 W/m². Vendar pa zaradi praktičnih razlogov priporočamo 15-30 W/m² in kabel z močjo 10 W/m. Ponavadi se namesti še dodaten grelni kabel kot rezerva.